Hidrolik Sistem Yağı

Tarih: 22.02.2024 09:39
Hidrolik Sistem Yağı
Hidrolik Sistem Yağı

Hidrolik sıvı olarak da bilinen hidrolik yağı, hidrolik makine ve ekipmanlarda gücü aktarmak için kullanılan sentetik (insan yapımı) veya mineral bazlı, sıkıştırılamayan bir sıvıdır.

Hidrolik Yağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Hidrolik sisteminiz için hangi hidrolik yağı türünün en iyi olduğunu belirlemek için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir hidrolik makine üreticisi bir tür yağ önerebilir. Ancak bu, makineyi nasıl kullandığınıza ve hangi çalışma koşullarına bağlı olarak, bunun her zaman en iyi yağ olduğu anlamına gelmez.

Yanlış türde hidrolik sıvının kullanılması verimsizliklere, sistem arızalarına, sistem arızalarına ve bakım maliyetlerinin artmasına neden olabilir. Hidrolik makinelerinizden ve ilgili parça ve bileşenlerden en uzun ömrü elde etmek için en uygun hidrolik sıvıyı seçmeniz gerekir.

Hidrolik yağ veya hidrolik sıvı, hidrolik sistemlerde ve makinelerde, istenen görevleri ve işi tamamlamak için kuvvete dönüştürülen basıncı oluşturmak üzere sıkıştırılamayan sıvıyı sistem boyunca pompalayarak güç iletmek için kullanılır. Hidrolik yağlar yağ bazlı mineral yağlar, sentetik bazlı veya su bazlı olabilir.

Hidrolik yağları seçerken hatırlamanız gereken iki temel faktör vardır:
 
* Yağın Viskozitesi
* Hidrolik Yağ Türü

Hidrolik Yağının Bazı Kullanım Alanları Nelerdir?

Hidrolik sıvı öncelikle hidrolik sistemlerde ve hidrolik makinelerde kullanılsa da aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka kullanım alanları da vardır:
 
Hareketli parçaların ve bileşenlerin doğru çalışmasını sağlamaya ve sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olan bir yağlayıcı olarak.

Soğutma sıvısı olarak sistemin çeşitli alanlarından ısıyı emer ve daha sonra ısıyı başka bir alana bırakır.

Sızıntıları önlemeye yardımcı olan bir sızdırmazlık maddesi olarak.

Hidrolik Yağının Parlama Noktalarını Neden Anlamanız Gerekir?

Tüm hidrolik sıvıların, hidrolik sistemde kullanılacak sıvıyı seçerken bilmeniz gereken bir ateşleme sıcaklığı vardır. Hidrolik sıvılar sistemden geçerken çok ısınabilir. Açıkta kalan hidrolik hortumlar ve borular aracılığıyla bir miktar ısı transferi olsa da, bu yine de aşırı sıcak hidrolik sıvısıyla ilişkili tüm riskleri azaltmaz.
 
Yağ bazlı sıvıların parlama noktası sıcaklığı yaklaşık 150 – 300 santigrat derece arasındadır. Kullanılan akışkanın cinsine göre 250 – 375 santigrat derece sıcaklıkta alev alabilir.
 
Bununla birlikte, hidrolik sıvının tutuşma sıcaklığı, özellikle yüksek basınç altında olduğunda ve patlayan bir hidrolik boru, bağlantı parçası, kaplin veya diğer bileşenlerden kazara sıcak yüzeylere püskürtüldüğünde daha düşük olabilir. Yağ buharı kolaylıkla tutuşabilir ve yangın başlatabilir.
 
Hidrolik yağın yangın risklerinin ve parlama noktalarının bilincinde olarak, hangi sıvı türünün ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacağını belirleyebilir ve yangın risklerini azaltabilirsiniz.

Yağ Viskozitesi ve Çalışma Sıcaklıkları Neden Önemlidir?

Hidrolik sıvıların viskozitesi sıcaklık arttıkça veya azaldıkça değişir. Sıcaklık arttıkça yağ incelir. Tersine, sıcaklık düştükçe yağ kalınlaşır. Bu nedenle, soğuk ortamlarda daha düşük viskoziteli bir sıvı daha iyi olacaktır çünkü daha incedir ve akış sorunlarına neden olmaz.
 
Öte yandan, daha kalın olduğu için daha yüksek viskoziteli bir sıvı daha sıcak ortamlarda daha iyidir. Sistem iyi bir viskozite çalışma sıcaklığına ulaştığında sıvı çok incelmeyecektir.
 
Doğru Hidrolik Yağı Nasıl Seçilir

Hidrolik sisteminiz için doğru hidrolik yağını seçmek, sistem için önerilen sıvı tipinin ve viskozitesinin ne olduğunu bilmenizi gerektirir. Sistemde kullanılan hidrolik pompaların üreticisi bir yağ viskozitesi önerecektir.
 
Hidrolik pompalarınız için önerilen hidrolik sıvısını kullanmak iyi bir başlangıç noktasıdır. Bu bilgiyi kullanarak, ihtiyacınız olan hidrolik yağı türüne göre ayarlamalar yapmak için aşağıdaki faktörleri inceleyin:

Sistem Çalışma Basıncı – Sisteminizin minimum ve maksimum basınçları nelerdir?

Çalışma Ortamı – Sistem iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı kullanılıyor? Kuru ve tozlu koşullar var mı?

Ortam sıcaklığında büyük değişiklikler var mı?

Isı Transfer Oranları – Hidrolik yağ ile sistem parçaları ve bileşenleri arasında ne kadar ısı transferi vardır?

Yangın Riskleri – Hidrolik hortumun patlaması ve üzerine sıvı düşmesi durumunda sıcak yüzeyler yangın riski oluşturur mu?

Göz önünde bulundurmanız gereken başka yangın riskleri var mı?

Çevresel Hususlar – Sistem, sızıntının kontrol altına alınmasının zor olacağı ve potansiyel olarak doğal dünyaya zarar verebileceği bir ortamda mı çalışıyor?

Tüm bunları hesaba katarak hidrolik sisteminiz için en uygun hidrolik sıvı tipini belirleyebilirsiniz.

Su Bazlı Hidrolik Yağı

En az kullanılan sıvılardan biri olmasına rağmen yangın riskinin son derece yüksek olduğu ortamlar için mükemmeldir. Yangına dayanıklı bir hidrolik sıvı oluşturmak için su glikol kullanılır. Ancak hidrolik pompaların ve diğer hidrolik parça ve bileşenlerin aşındırıcı etkileri nedeniyle su bazlı hidrolik sıvılarla uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir.
 
Sentetik Hidrolik Yağı

Tam sentetik hidrolik sıvı, yeni hidrolik sistemlerde daha popüler hale geliyor. Yağ, bozulmaya başlamadan ve değiştirilmesi gerekmeden önce daha uzun süre dayanır.

Sentetik hidrolik sıvının bir diğer faydası da soğuk kış günlerinden sıcak yaz günlerine kadar aşırı sıcaklıklarla başa çıkabilmesidir. Ayrıca sürekli olarak yüksek basınçta çalıştırılması gereken hidrolik sistemlere de çok uygundur.

Petrol Bazlı Hidrolik Yağı

Petrol bazlı hidrolik sıvı, kullanılan en yaygın sıvı türüdür. Farklı koşullar ve ortamlarda çalıştırılan çok çeşitli hidrolik sistemler için esneklik sağlar.
 
Petrol sıvıları, aşınma ve yıpranmayı azaltarak, korozyon korumasıyla pas ve oksidasyonu önleyerek ve sistem performansını artırarak parçaların, bileşenlerin ve contaların ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için çeşitli katkı maddeleri ile harmanlanır.
Yükleniyor...